Παρακολούθηση κρίσιμων δεδομένων για τους ωφελούμενους και τους εμπλεκόμενους φορείς
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αποτελεί μία ώριμη και αξιόπιστη βάση για τη συλλογή πληροφορίας τόσο από τρίτα συστήματα δημόσιων οργανισμών όσο και από την πλατφόρμα λογισμικών ευφυούς γεωργίας, με στόχο τη διευκόλυνση της παρακολούθησης της εφαρμοζόμενης πολιτικής με μετρήσιμο τρόπο και την διαπίστωση επίτευξης των επιμέρους στόχων του έργου, βάσει αξιόπιστων δεδομένων που αντλούνται από τα συστήματα αυτά.
Το υποσύστημα επιτρέπει την ασφαλή πρόσβαση, ολοκλήρωση, διαχείριση, οπτικοποίηση και ανάλυση δεδομένων ετερογενών συστημάτων, ανεξαρτήτως μορφής αυτών και παρέχει τα απαιτούμενα σχεδιαστικά εργαλεία για την ανάπτυξη και προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο τα δεδομένα αυτά παρουσιάζονται μέσω εξειδικευμένων αναφορών, μοντελοποιούνται, μετασχηματίζονται και αποθηκεύονται.
Για το παρόν υποσύστημα χρησιμοποιείται εξειδικευμένη μεθοδολογία μοντελοποίησης των δεδομένων / σχεδίασης της αποθήκης δεδομένων και πραγματοποιείται η συλλογή δεδομένων από διαφορετικές πηγές μέσω κατάλληλων μετασχηματισμών που εκτελούνται σε προγραμματισμένες χρονικές περιόδους βάσει ειδικά διαμορφωμένων εργασιών. Τα δεδομένα, κατά την εισαγωγή τους τηρούνται στην αρχική τους μορφή, όπου πραγματοποιείται έλεγχος ακεραιότητας και πληρότητάς τους, μετασχηματίζονται κατάλληλα σε μορφή της δομή της αποθήκης δεδομένων και φορτώνονται στα κατάλληλα πεδία των αντίστοιχων πινάκων της. Τα μεταδεδομένα τηρούνται σε ειδικά διαμορφωμένο αποθετήριο.
Για την Αποθήκη Δεδομένων λαμβάνονται υπόψη μη περιοριστικές διαστάσεις (dimensions) και γεγονότα (facts) για τις ανάγκες επιχειρησιακής διαδικασίας π.χ. «ποσοτικοποίηση συγκεκριμένης απειλής, σε περιοχή ή αγροτεμάχιο και για συγκεκριμένη καλλιέργεια».
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η μελέτη του προφίλ των δεδομένων των πηγών αφού προσδιορίζεται έτσι το μέγεθος / πλήθος των δεδομένων της πηγής και μία άποψη των δεδομένων αυτών τόσο σε τεχνικό όσο και σε στατιστικό επίπεδο. Αυτή η μελέτη του προφίλ χρησιμοποιείται για τις ανάγκες πληροφόρησης αρμοδίων εμπλεκομένων και για τον ορισμό ενός επιπέδου αναφοράς (baseline), ενώ η διαδικασία επικύρωσης αποτελεί τμήμα των συνήθων εργασιών εξαγωγής, μετασχηματισμού και φόρτωσης (ETL).