Αρχεία
Σύνταξη: Στέφανος Τσουλάκης
«Το έργο Γεωργία με Ευφυΐα είναι ένα πανευρωπαϊκό case study και είναι ο πιλότος για το πως η ευφυής γεωργία μπορεί να εφαρμοστεί σε εθνική κλίμακα και σε άλλες χώρες», δηλώνει στο BD ο Ιωάννης Μαυρουδής.
Με «ναυαρχίδα» το έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα, που τρέχει στη χώρα, η NEUROPUBLIC σχεδιάζει να βγει εκτός συνόρων. Το έργο που στοχεύει στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής και στη διαμόρφωση μιας εθνικής αγροτικής πολιτικής, έχει κεντρίσει το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, καθώς η κλιματική κρίση επηρεάζει όλο και περισσότερο τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.
«Το έργο Γεωργία με Ευφυΐα είναι ένα πανευρωπαϊκό case study και είναι ο πιλότος για το πως η ευφυής γεωργία μπορεί να εφαρμοστεί σε εθνική κλίμακα και σε άλλες χώρες» σημειώνει στο BD ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της NEUROPUBLIC Ιωάννης Μαυρουδής, αναφέροντας επίσης ότι το έργο παρουσιάστηκε πρόσφατα και στο Συνέδριο Agri-FoodDays στις Βρυξέλλες. Όπως επισημαίνει, ευρωπαϊκοί συνεταιρισμοί και αγρότες έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο που μέσω της τεχνολογίας και της συλλογής δεδομένων σε μεγάλη κλίμακα θα μπορεί να βγάζει συμβουλές προς τους αγρότες για βελτιστοποίηση της παραγωγής.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2025 η παράδοση του έργου
Η NEUROPUBLIC έχει στοχεύσει στην ευφυή γεωργία από το 2018, με το έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι το πρώτο παγκοσμίως που πραγματοποιείται σε εθνική κλίμακα συλλογής δεδομένων. «Η Ελλάδα πραγματικά πρωτοπορεί σε αυτό» επισήμανε ο κ. Μαυρουδής.
Το έργο θέτει τις βάσεις για μια σαρωτική αλλαγή κλίμακας στις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις της ελληνικής γεωργίας, αλλά και στη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της και θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, αλλάζοντας σημαντικά το «πρόσωπο» της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.
Το έργο πραγματοποιεί μια χαρτογράφηση της ελληνικής γεωργίας, σε ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα η οποία τροφοδοτείται με δεδομένα από αισθητήρες που βρίσκονται σε Αγρομετεωρολογικούς Σταθμούς πανελλαδικά, καθώς και δορυφορικά δεδομένα και δεδομένα από drones. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στοχεύει στη σύνδεση παραγωγών, οργανισμών, ερευνητικών ιδρυμάτων, τοπικών αρχών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων που σχετίζονται με τη γη και την παραγωγική διαδικασία. Με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ανοικτών ψηφιακών δεδομένων και τεχνογνωσίας, να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο ευφυές πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα αναγνωρίζει και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των μικροκαλλιεργητών, του αγροτικού συμβούλου και των φορέων που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία.
Το Έργο περιλαμβάνει:
- Εγκατάσταση 3.000 Υποστηρικτικών Σταθμών Συλλογής Δεδομένων σε διάφορες καλλιέργειες ανά την Ελλάδα
- Εγκατάσταση 50 Αγρομετεωρολογικών Σταθμών (Σταθμοί Συλλογής Δεδομένων Επαυξημένης Ακρίβειας)
- Αξιοποίηση 50 Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Drones)
- Αξιοποίηση Δορυφορικών Εικόνων
- Δημιουργία και διαχείριση Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Ευφυούς Γεωργίας με 12 Πληροφοριακά
- Υποσυστήματα για την παροχή εξατομικευμένης ενημέρωσης
- Δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Διανομής και Υποστήριξης (ένα γραφείο σε κάθε Περιφέρεια της χώρας) με σκοπό την ενημέρωση και υποστήριξη των παραγωγών, γεωπόνων και λοιπών ενδιαφερομένων.
Η παραπάνω τεχνολογική υποδομή θα συλλέγει και θα τηρεί ετερογενή δεδομένα υψηλής ποιότητας, τα οποία αφορούν στην πλειονότητα της καλλιεργήσιμης έκτασης της χώρας και δυνητικά θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη ειδικά σχεδιασμένων υπηρεσιών και προϊόντων με τελικό αποδέκτη τον Έλληνα γεωργό. Επιπλέον, τα εν λόγω δεδομένα θα αποτελέσουν μια αξιόπιστη βάση για περαιτέρω ερευνητική δραστηριότητα στους τομείς της γεωπονίας και του περιβάλλοντος.
Επιπρόσθετα, η τεχνολογική πλατφόρμα θα αναγνωρίζει και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του μικροκαλλιεργητή, του γεωργικού συμβούλου και των οργανώσεων που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία. Τα δεδομένα θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους, παρέχοντας αξιόπιστη πληροφορία σε παραγωγούς, γεωπόνους και ερευνητές. Τα ίδια τα δεδομένα θα μπορούν να αξιοποιηθούν και σε εφαρμογές άλλων τομέων όπως το περιβάλλον, η βιομηχανία τροφίμων κ.λπ.
Όπως δήλωσε ο κ. Μαυρουδής, έχει τελειώσει η υλοποίηση και εγκατάσταση των 3.000 σταθμών, με την πλατφόρμα να είναι έτοιμη περίπου στο 90% και μέχρι τον Φεβρουάριο θα αρχίσουν να παραδίδονται τα πληροφοριακά συστήματα.
Ειδικότερα, ανέφερε πως «ήδη έχουν τρέξει 50 πειραματικά αγροτεμάχια σε όλη τη χώρα στα οποία υπάρχουν γεωπόνοι πεδίου, σταθμοί επαυξημένης ακρίβειας που συλλέγουν δεδομένα από αυτά». Όπως εξήγησε ο κ. Μαυρουδής, τα αγροτεμάχια αυτά καλύπτουν 21 από τις πλέον παραγωγικές και με το μεγαλύτερο εξαγωγικό αντίκτυπο καλλιέργειες, από τις συνολικά 23 που καλύπτει το έργο ευφυούς γεωργίας. Τονίζει πως σκοπός του έργου είναι να διαμορφωθεί ένας κόμβος δεδομένων που θα βοηθήσει το κράτος να χαράξει μια εθνική αγροτική στρατηγική μέσα από τα δεδομένα που θα συλλέγονται.
Το ελληνικό σύστημα ευφυούς γεωργίας
Η ευφυής γεωργία αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες και την επιστημονική γνώση με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθά τον αγρότη να παίρνει σωστότερες αποφάσεις για την παραγωγή του. Η εφαρμογή της στα αγροκτήματα βοηθά να μειωθούν τα κόστη και οι περιττές απώλειες σε πόρους, ελαττώνει τον αντίκτυπο της γεωργίας στο περιβάλλον και στο κλίμα, βελτιώνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα και ενισχύει την ποιότητα των προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται την ασφάλειά τους.
Μετράει άρδευση, λίπανση, φυτοπροστασία, σε συνδυασμό με τα καιρικά δεδομένα δίνοντας μεγαλύτερη ακρίβεια για την παραγωγή σε επίπεδο αγροτεμαχίου, ενώ θα προειδοποιεί και τους αγρότες για έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Όπως αναφέρει η NEUROPUBLIC το σύστημα ευφυούς γεωργίας σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή, ενώ παράλληλα γίνεται ποιοτικότερη, με το κόστος της μειώνεται για τον αγρότη τουλάχιστον κατά 15%, ενώ και η αύξηση του κέρδους μπορεί να σημαντική ανάλογα με την καλλιέργεια.
Το σύστημα gaiasense καταγράφει και αναλύει συνεχώς δεδομένα, παρατηρήσεις και μετρήσεις από το χωράφι, τους δορυφόρους, τον επιστήμονα αλλά και τον ίδιο τον παραγωγό. Μάλιστα, σε συνδυασμό με την καταχώριση όλων των πληροφοριών που σχετίζονται με τις καθημερινές καλλιεργητικές εργασίες, μπορεί να βοηθήσει τον αγρότη να μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και αρδευτικού νερού, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κινδύνους που απειλούν την καλλιέργειά του και να βελτιώσει την παραγωγή του τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
Πηγή: Business Daily