Αρχεία
Περιοδικό agroKOSMOS
Η εξέλιξη ενός ελαιώνα: από το 1860 στη “Γεωργία με Ευφυϊα”
H Δήμητρα Σπηλιοπούλου διαχειρίζεται ένα αγρόκτημα με ελαιόδεντρα, που χρονολογείται από το 1860 και βρίσκεται στην περιοχή της Αμαλιάδας Ηλείας. Πρόσφατα, η ίδια πήρε την απόφαση να συμμετέχει στο έργο «Γεωργία με Ευφυΐα»- Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα, που υλοποιείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με ανάδοχους την εταιρεία NEUROPUBLIC, τον Όμιλο ΟΤΕ και τη διαφημιστική ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ και μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς…
Ξεκίνησα το 2012 με σεμινάρια στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών πάνω στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών, την ελαιοκομία, τη μελισσοκομία και τη μελισσοθεραπεία και, στη συνέχεια, στην παρασκευή φυτικών καλλυντικών. Αιτήθηκα άμεσα τη μετατροπή ενός εγκαταλειμμένου πατρογονικού αγροτεμαχίου σε βιολογικό και το 2012 εγκατέστησα έναν ελαιώνα, που σήμερα έχει περίπου 1.000 ελιές. Οι σπουδές μου στη βιολογία και η γενικότερη διδακτική μου εμπειρία στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην αειφορία (17 Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ΟΗΕ 2015-2030) με οδήγησαν στην Αναγεννητική Γεωργία, για την οποία τη φετινή χρονιά θα έχω την πιστοποίηση σε επίπεδο expert. Έτσι, ο ελαιώνας πλέον φιλοξενεί ένα αμπέλι με μια σπάνια ζακυνθινή ποικιλία που προσπαθούν να αναβιώσουν, καθώς και φυτά στα οποία ζουν οι φυσικοί εχθροί του δάκου, όπως θυμάρια, λαδανιές και χαρουπιές. Τα οπωροφόρα δέντρα, ο λαχανόκηπος, οι αιωνόβιες βελανιδιές και οι ακαλλιέργητες περιοχές συμπληρώνουν τη δομή της περμακουλτούρας και προσελκύουν πλέον επισκέπτες. Σε αυτούς προσφέρεται ξενάγηση και ενημέρωση για όλα τα θέματα της ήπιας διαχείρισης γης, καθώς και γευσιγνωσία ελαιολάδου και food pairing με το κατ’ επανάληψη βραβευμένο βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο DIA ELIS που παράγουμε.
Πιστεύετε στην ευφυή γεωργία; Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με το έργο «Γεωργία με Ευφυΐα»;
Η ευφυής γεωργία είναι απολύτως απαραίτητη, έτσι ώστε να γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις που οδηγούν στη βελτιωμένη παραγωγή ποσοτικά και ποιοτικά και στην εξοικονόμηση πόρων, φυσικών και οικονομικών. Η πρώτη μου επαφή με το έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» ήταν κατά την εγκατάσταση του Σταθμού Συλλογής Δεδομένων στον ελαιώνα. Παρακολούθησα τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα. Συνεργάστηκα αρμονικά με τους τεχνικούς, γιατί ήθελα να τοποθετηθεί σε μια θέση που να είναι ορατή τόσο από τους επισκέπτες στις ξεναγήσεις, όσο και από την καινούργια Εθνική Οδό Πάτρας-Πύργου, αλλά ταυτόχρονα να είναι κατάλληλη για τη συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων.

Τι περιμένετε να κερδίσετε από τα δεδομένα που θα έχετε στη διάθεσή σας άμεσα;
Τα δεδομένα θα βοηθήσουν, κατ’ αρχάς, στη συμπλήρωση λεπτομερούς ημερολογίου, που αφορά τις καιρικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στον ελαιώνα κατά τη διάρκεια κάθε καλλιεργητικής περιόδου. Αυτό θα καθοδηγήσει τις παρεμβάσεις που θα ακολουθηθούν (ποτίσματα, λιπάνσεις, φυτεύσεις κ.λπ.) και θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτιστοποίηση της παραγωγής και τη μείωση του κόστους.
Θεωρείτε ότι η εμπειρία και η τεχνογνωσία του παραγωγού μπορούν να συνδυαστούν με τα συστήματα ευφυούς γεωργίας ή αναιρούν το ένα το άλλο;
Μπορούν και πρέπει να συνδυαστούν! Είναι βέβαιο ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η τεχνογνωσία επιβεβαιώνει την εμπειρία που αποκτήθηκε με σωστό τρόπο και σεβασμό στη φύση.
Πηγή: Περιοδικό agroKOSMOS