Αρχεία
Ύπαιθρος Χώρα- Σύνταξη: Βικτωρία Αποστολοπούλου
✱ Δεδομένα, συμβουλές και εκτίμηση εμφάνισης έκτακτων καιρικών φαινομένων διαθέσιμα το επόμενο διάστημα
✱ Συνεχίζονται οι ενημερωτικές ημερίδες σε όλη την Ελλάδα
Με όγδοο σταθμό την Αττική, και συγκεκριμένα το gaiasense HUB στον Πειραιά,
συνεχίστηκαν χθες, Πέμπτη 27 Μαρτίου, οι ενημερωτικές ημερίδες σχετικά με το Έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» – Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα, το οποίο στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της ελληνικής υπαίθρου μέσω μίας σύγχρονης και εκτεταμένης αγρο-τεχνολογικής υποδομής.
Στόχος των ημερίδων, που πραγματοποιούνται σε κάθε περιφέρεια της χώρας, είναι να παρουσιαστεί το αντικείμενο και οι στόχοι του Έργου, τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας για τους παραγωγούς και όλους τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα, καθώς και η τεχνολογική πλατφόρμα ευφυούς γεωργίας. Το Έργο υλοποιείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με ανάδοχο την Ένωση Εταιρειών «NEUROPUBLIC- OTE – ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».
Πιο αναλυτικά, παραγωγοί, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών αλλά και αγροτικών φορέων παρακολούθησαν την ημερίδα στην οποία έγινε σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη ευκαιρία να εκσυγχρονίσει τον αγροτικό της τομέα. Ενδιαφερόμενοι, δηλαδή, από όλο το μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας θα έχουν πρόσβαση το επόμενο διάστημα, μέσω της ιστοσελίδας www.digiagro.gr, στην Πλατφόρμα Λογισμικών Ευφυούς Γεωργίας, μέσω της οποίας θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πληροφορίες και δεδομένα αναλόγως των αναγκών τους.
Την παρουσίαση της ημερίδας ανέλαβαν, εκ μέρους της Ένωσης, ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, διαχειριστής του έργου από την εταιρεία Πληροφορικής NEUROPUBLIC και ο Μηνάς Πελεκάνος, γεωπόνος και μέλος της διαχειριστικής ομάδας του έργου στην εταιρεία NEUROPUBLIC. Όπως επεσήμαναν, αντικείμενο του έργου είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης τεχνολογικής υποδομής, η οποία θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για το αναγκαίο ψηφιακό άλμα του αγροτικού τομέα στη χώρα μας.
Η συγκεκριμένη υποδομή αναμένεται να έχει τεράστιο αποτύπωμα στην ελληνική ύπαιθρο, καθώς τα δεδομένα που συλλέγονται θα επεξεργάζονται, θα απεικονίζονται και θα είναι διαθέσιμα μέσω των 13 υποσυστημάτων της πλατφόρμας λογισμικών ευφυούς γεωργίας. Παραγωγοί, γεωργικοί σύμβουλοι, ερευνητικά ινστιτούτα, γεωπονικά γραφεία, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, εταιρείες αγροτικής συμβουλευτικής, τεχνοβλαστοί, εταιρείες πληροφορικής κ.ά. θα έχουν πρόσβαση στα 13 αυτά υποσυστήματα, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που συγκεντρώνονται.
«Αγροτικό ημερολόγιο»
Οι ίδιοι παρουσίασαν αναλυτικά τα 13 υποσυστήματα. Ένα από αυτά είναι το Υποσύστημα Διαχείρισης και Παρακολούθησης Γεωργικής Εκμετάλλευσης», το οποίο, όπως ανέφεραν, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για κάθε παραγωγό, καθώς μέσω αυτού θα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τα στοιχεία του αγροτεμαχίου του, να δημιουργεί το πλάνο εργασιών του και να καταχωρεί στοιχεία σχετικά με τις εισροές και τις εκροές, όπως επίσης και τις λιπάνσεις, τις αρδεύσεις και τη φυτοπροστασία που ακολουθεί.
Απεικόνιση δεδομένων με ένα «κλικ»
Ιδιαίτερη έμφαση από τους ομιλητές δόθηκε, επίσης, στο υποσύστημα αποθήκευσης, Ερμηνείας και Απεικόνισης Δεδομένων». Όπως εξήγησαν, μέσω του συγκεκριμένου, οι παραγωγοί θα έχουν πρόσβαση στις μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών και θα λαμβάνουν σε γράφημα ή πίνακα, με το πάτημα ενός κουμπιού, τα δεδομένα για τα οποία ενδιαφέρονται (π.χ. θερμοκρασία/υγρασία κ.ά.), επιλέγοντας το χρονικό περιθώριο που επιθυμούν. Επιπλέον, από το ίδιο περιβάλλον θα παρέχεται πρόσβαση και σε επεξεργασμένα δορυφορικά δεδομένα, από τα οποία θα προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάσταση της καλλιέργειας.
Παροχή γεωργικής συμβουλευτικής
Η παρουσίαση εστίασε και στην υποστήριξη που μπορεί να δώσει η πλατφόρμα στους γεωργικούς συμβούλους, οι οποίοι μέσω του υποσυστήματος «Γεωργικής Συμβουλευτικής» θα είναι σε θέση να παρέχουν προς τους συνεργαζόμενους γεωργούς τις κατάλληλες συστάσεις ευφυούς γεωργίας (λίπανση, άρδευση, φυτοπροστασία, γεωργικές προειδοποιήσεις για έκτακτα καιρικά φαινόμενα πρόγνωση καιρού).
Επιτάχυνση των αποζημιώσεων από καιρικά φαινόμενα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το υποσύστημα «Εκτίμησης Κινδύνου και Ανθεκτικότητας Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων». Όπως εξήγησαν οι ομιλητές, το συγκεκριμένο υποσύστημα παρέχει υπηρεσίες εκτίμησης πιθανότητας εμφάνισης έκτακτων καιρικών φαινομένων και υπολογίζει το ποσοστό καταστροφής ανά καλλιέργεια. Επίσης, προτεραιοποιεί τους ελέγχους ανάλογα με την εκτιμώμενη καταστροφή ανά αγροτεμάχιο (παγετός, καύσωνας, πλημμύρα, υπερβολική βροχόπτωση, χιόνι, ανεμοθύελλα). Με βάση τα παραπάνω, οι ίδιοι επεσήμαναν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο για τον ΕΛΓΑ, ώστε να κινούνται γρηγορότερα οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων.
Εκπαίδευση
Ένα έργο τέτοιας δυναμικής δεν θα μπορούσε να αφήσει απ’ έξω το θέμα της εκπαίδευσης. Όπως εξήγησαν, υπάρχει διαμορφωμένο το υποσύστημα «Τηλεκπαίδευσης», το οποίο παρέχει ασύγχρονη εκπαίδευση χρηστών και ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό υλικό.
Ολοκλήρωση του έργου
Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 6 Μαΐου του 2025, με την περίοδο εγγύησης να επακολουθεί για διάρκεια ενός έτους, ενώ η πρόσβαση στην πλατφόρμα ευφυούς γεωργίας θα είναι εφικτή μετά την ολοκλήρωση του έργου και αφού δώσει το πράσινο φως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι υπόλοιπες ημερίδες θα πραγματοποιηθούν όπως απεικονίζεται στον σχετικό πίνακα.
Το έργο σε αριθμούς
✱ 3.000 υποστηρικτικοί Σταθμοί Συλλογής Δεδομένων (ΣΣΔ) και 50 ΣΣΔ επαυξημένης ακρίβειας.
✱ 15 Κέντρα Διανομής και Υποστήριξης.
✱ 5 πάροχοι δορυφορικών δεδομένων, ανοιχτών και υψηλής ακρίβειας.
✱ 500 ΤΒ εκτιμώμενο μέγεθος δεδομένων Υπολογιστικής Υποδομής (Κυβερνητικό Νέφος), Υπηρεσίες Επεξεργασίας Δορυφορικών Δεδομένων – Υπηρεσίες Ανάκαμψης από Καταστροφές (NP).
✱ 50 πειραματικά αγροτεμάχια (πειράματα θρέψης, φυτοπροστασίας, άρδευσης σε 21 καλλιέργειες.
✱ 50 συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών ΣμηΕΑ.
✱ 13 Υποσυστήματα σε Ενιαία Πλατφόρμα Λογισμικών για την Ευφυή Γεωργία.
✱ 13 ημερίδες σε κάθε περιφέρεια και πολυάριθμες δράσεις δημοσιοποίησης
και προβολής.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.digiagro.gr. Το Έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- NextGenerationEU.
Πηγή: Ύπαιθρος Χώρα